Bij-vriendelijk inrichten tuin RK kerk Bennekom

Eerste stap gezet voor het bij- en vogelvriendelijk inrichten van de tuin van de Rooms Katholieke kerk in Bennekom

Bloemrijk Bennekom is een bewonersinitiatief dat als doel heeft om het leefgebied van wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen (en daarmee de biodiversiteit) in Bennekom te vergroten. In 2018 realiseerden we mbv de waardecheques van Ede Doet al 2 projecten, nl het beplanten van boomspiegels met nectarrijke planten in het voorjaar, en in het najaar zijn 2000 bloembollen uitgedeeld, eveneens om in de boomspiegels te planten.

Bloemrijk Bennekom gaat ook 2019 door met het bloemrijker maken van Bennekom. Het eerstvolgende geplande initiatief is om de tuin rondom de Rooms Katholiek kerk in Bennekom her in te richten, met als doel om deze  bij- en vogelvriendelijker te maken. De tuin is zo'n 1000 m2 groot en de herinrichting zal samen met de bestaande tuingroep van de RK kerk worden uitgevoerd. Voor dit 3e initiatief plaatsten we weer een tekst op de website van Ede Doet. We vroegen 100 euro voor plantmateriaal (25 meter doornloze bijenhaag en 25 meter wilde rozenhaag bestaand uit nectar- en bes-rijke inheemse struiken, zoals meidoorn, krentenboom, rozen etc) dat we redelijk goedkoop konden aanschaffen via Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Dit plantmateriaal zullen we gebruiken voor de eerste fase van de herinrichting, nl voor het creëren van bijenbosjes.

Dankzij de donateurs van de waardecheques, hadden we het benodigde bedrag snel bij elkaar. Op 18 januari is het plantmateriaal voor de bijenbosjes opgehaald en is het voorlopig  opgekuild in de tuin van de kerk.

Tijdens het opkuilen kwamen we er achter dat er geen brem bijzat, maar gelukkig had SLG die fout ook ontdekt, dus die avond kregen we dat materiaal thuisgebracht. Op die dag zijn er ook bodemmonsters genomen van verschillende plekken uit de tuin, want kennis van de samenstelling van de bodem is belangrijk voor de overige plantkeuze en het verder uitwerken van het tuinplan.

In latere fases willen we braakliggende stukjes inzaaien met bloemenmengsels, een vijver creëren of delen van de grasmat veranderen in kruidenrijk grasland. Bij de herinrichting van de tuin wordt ook aandacht besteed aan planten die een liturgische betekenis hebben. De tuin kan daarmee ook een meditatieplek worden, en eventueel worden voorzien van een wandelpad, dat eventueel deels opengesteld kan worden.

Bloemrijk Bennekom hoopt dat dit project als voorbeeld kan dienen voor andere stukken openbaar groen in Bennekom. Hou deze website in de gaten voor de toekomstige initiatieven omtrent de herinrichting van de tuin!

Initiatief uitgevoerd
19 januari 2019

Organisator
Frances Verheij

Locatie
Rooms Katholieke kerk in Bennekom

Opgehaald bedrag
€ 100,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

0318 24 01 18

info@ededoet.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Ede Doet