Passie 2022

Passie Ede 2022

 

Op 15 april 2022, Goede Vrijdag, was het eindelijk weer mogelijk, een Passie in Ede.

Na een mooie Passie in 2018 en 2019 waren alle voorbereidingen in volle gang voor de Passie Ede 2020 in de Ontmoetingskerk. Helaas kwam op 14 maart het bericht dat vanwege Corona alle activiteiten afgelast moesten worden. Dus helaas ook de Passie Ede.

Ook in 2021 mocht de Passie nog niet doorgaan. De voorganger van de Ontmoetingskerk, dominee van Hemmen, had echter vorig jaar de dienst al helemaal voorbereid en aangezien hij ging verhuizen naar een andere gemeente hebben we in 2021 de Passie op zijn verzoek dus alleen online uitgezonden vanuit de Ontmoetingskerk, zonder mensen erbij en ook zonder Stille Tocht, maar wel met mooie muziek, zang en een band.

 

Dit jaar startte de Stille Tocht op de Parkweide in de wijk Kernhem. Rond 20.00 uur begon de Stille Tocht met ongeveer 60 personen. We liepen een stuk door de wijk Veldhuizen met het kruis, dat door veel mensen werd gedragen.

De stoet werd begeleid door een trommelaar van OBK uit Bennekom, 2 verkeersregelaars van Verschuur uit Barneveld en 2 EHBO-ers.

Rond 20.45 uur kwamen we aan bij de Open Hof.

Daar waren stoelen gereserveerd voor de mensen die in de stoet mee hadden gelopen, zodat zij verzekerd waren van een plaats. In de kerk zaten in totaal circa 500 mensen, dus een volle kerk.

 

Om 21 uur begon de viering. Allereerst werd door 6 personen het kruis de kerk binnengedragen en op zijn plaats gezet.

Het thema van deze dienst was “Alles komt goed”. Dit was ook het landelijke thema van de Passie.

Ds. Agnes Gilles las stukken over het lijden van Jezus uit de bijbel en vertelde daarbij als de stem van Maria over de weg van Jezus. Daarnaast was er de stem van de wereld, die refereerde aan het leed in de wereld, oorlogen, opwarming van de aarde, maar ook waren er beelden op de beamer te zien van nieuw ontluikend groen, goede dingen die er gebeuren.

Er was een grote wereldbol opgehangen.

Een derde persoon vertegenwoordigde de stem van de mens, hoe ga je als mens met moeilijke dingen om, ziekte, eenzaamheid, al het leed wat je om je heen ziet gebeuren.

Deze drie stemmen vertellen ook over redding en over hoop dat het nooit te laat is, dat er altijd ruimte is voor een nieuw begin.

Aan de dienst werd muzikaal medewerking verleend door een voor deze dienst gevormde band bestaande uit leden van de Open Hof en 2 solisten, ook uit de Open Hof. Verder werden er een aantal liederen samen met de gemeente gezongen.

Rond 22.00 uur verliet iedereen in stilte de kerk.

 

Als organisatie kregen we veel complimenten voor deze mooie, ingetogen viering van Goede Vrijdag.

 

Erna Hulstein

Initiatief uitgevoerd
15 april 2022

Organisator
N.H. Hulstein-Heinsdijk

Locatie
Ontmoetingskerk

Opgehaald bedrag
€ 1041,46

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

0318 24 01 18

info@ededoet.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Ede Doet