< Terug

Opknappen groenstrook Kreelseweg

In het najaar zijn we begonnen met het onderhoud en veranderen van de groenstrook langs het complex, Door ons “Ecozone Kreelseweg” gedoopt. De bramen zijn weggeknipt, vervolgens met hulp van wijkbeheer met een minigraver grotendeels de stobben hiervan verwijderd. De takkenril is aangelegd, er is Kleine Ratelaar gezaaid (een half parasiet op gras) en er is van alles aangeplant. Oa een wilde appel, wilde peren, sleedoorn, kornoelje, gelderse roos, glansroos, Egelantier (ook een wilde roos). De groenrand was al rijk aan hazelaars, vlierbessen en kardinaalsmuts. Met de door ons geplante heesters hebben we denk ik een aardig interessant stuk met struiken voor insecten, vogels en andere beestjes gecreerd. Alles wat door ons aangeplant is en wordt dient inheems te zijn.

Ook hebben we met de door ons gesnoeide takken een mooie takkenril aangelegd. Deze trok al tijdens het aanleggen de aandacht van vogels. Er is 7.5 kilo aan bloembollen geplant. Sneeuwklokjes, boshyacinthen, crocus en corydalis. Allemaal verwilderingsbollen die als nectarbron dienen voor de insecten in het vroege voorjaar! De sneeuwklokjes, crocussen en corydalis hebben al gebloeid of bloeien al. De boshyacinthen komen goed op! Er zijn met gevonden stenen uit de rand en de reeds verzamelde stenen leuke stapelmuurtjes gemaakt. Hier hebben we planten tussen gezet maar het bied ook schuilplekjes voor beestjes en insecten vanwege de aanwezigheid van holtes. Ook zijn er al veel digitalissen uitgeplant  en ook kaardenbol, bosaardbeitjes en dovenetels (deze kwamen voornamelijk uit de tuinen van onze leden die deze inheemse plantjes al hadden staan en wel wat zaailingen konden missen) Aan de vogels werd uiteraard ook gedacht, er zijn vogelhuisjes voor diverse vogelsoorten opgehangen. En 2 vleermuiskasten! We hopen uiteraard op bewoners. Ik heb de pimpelmezen de kastjes al zien inspecteren dus hebben we goede hoop. Deze vrolijke fladderaars eten veel rupsjes dus slecht nieuws voor het koolwitje (en helpen ons dus met de natuurlijke bestrijding op de moestuinen).

Met het insectenhotel hadden we een beetje mazzel. Een van de bewoners van de Bosrand stuurde ons complex een mailtje; hij had een oude appelkist in de garage staan waar hij vanaf wilde. In deze kist van ca 1x1mtr en ca 60 cm diep met bodem zagen wij een perfecte basis voor ons superdeluxe insectenhotel. De bodem werd eruit gehaald en in 2 gezaagd, dit werd het dak. Er werden schappen in gemaakt en de kist werd op zijn kant gezet. De schappen konden opgevuld worden met leuke stenen elementen op de sloop gekocht, dakpannen en door enkele tuinders gemaakte wijnkistjes met uitgeholde gedroogde kalebas, dennenappels enz enz. het resultaat mag er zeker wezen! Het is de bedoeling dat dit hotel straks in een fleurig bloemenweitje staat met als achtergrond de takkenril.

Enkele weken geleden, vlak voor de vorstperiode, stonden we ons  mooie nieuwe insectenhotel te bewonderen. Wij hoorden toen wat ritselen en piepen in de takkenril erachter. Ineens werden wij aangekeken door 2 paar kraaloogjes van kleine bruine diertjes met witte borstjes. Wezeltjes!!! Zo leuk, deze diertjes hadden onze takkenril dus al ontdekt. Ze eten kleine beestjes als muizen, torren enz dus zijn meteen ook mooie plaagdierbestrijding! Binnenkort gaan we de bloemenmengsels uitzaaien. Omdat we iets meer controle willen hebben over de opkomst gaat een deel ter plaatse gezaaid worden en een deel zullen we in plugs voorzaaien waarvan we hopen dat we straks plugjes kunnen uitplanten. De gezaaide zaden in de plugjes komen goed op! We gaan deze binnenkort uitplanten!

Al deze werkzaamheden hebben we coronaproof kunnen uitvoeren, met uiteraard een lekker taartje en een bakje koffie of thee. Zo werd dit een welkome afleiding in vreemde tijden waar we veel plezier aan hebben beleefd. En nog aan gaan beleven, want ondertussen is er onder de leden van de VAT Kreelseweg een heuse “Ecozone Commissie” ontstaan die het onderhoud gaat coordineren van de zone.

Mireille Klinkenberg

Initiatief uitgevoerd
31 december 2020

Organisator
Mireille Klinkenberg

Locatie
Groenstrook tussen woningen en moestuintjes

Opgehaald bedrag
€ 442,25
Meld een initiatief aan
Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:
Deel deze pagina

Vertel je buren over Ede Doet

Facebook Twitter E-mail