Dolor Martin informatiebord door HVOB

Het nieuwe informatiebord waaraan vele Bennekommers met hun Ede Doet cheque in 2020 hebben gedoneerd staat op zijn plek. Een team van HVOB-vrijwilligers heeft de klus op 13 februari afgerond. Voordat de vorst inviel hadden ze het grondwerk al voorbereid. Het bord vertelt het verhaal over de Amerikaanse piloot Dolor Alfred Martin die daar in 1943 omkwam. Het toont tal van teksten en foto’s over het voorval. Delen uit het oorlogsdagboek van Driekus van Eck, toen bewoner van De Kraats, vertellen indringend hoe het voorval van zeer nabij werd ervaren.


Bij zijn missie op 11 november 1943 moest de 28-jarige Dolor Martin de retourvlucht escorteren van bommenwerpers van Duitsland naar Engeland. Door technische problemen moest hij boven Arnhem zijn eskader verlaten en alleen terugkeren. Boven Bennekom werd een vuurgevecht met Duitse jagers hem fataal en stortte hij bij de Krommesteeg neer. Hij liet een vrouw en een zoontje van een jaar oud achter.

https://www.oudbennekom.nl/het-infobord-over-dolor-martin-staat-er/

Vanwege Corona is er verder geen publiciteit aan de onthulling gegeven. De zoon van Dolor Martin, op hoge leeftijd, zal in de VS een fotoboekje ontvangen van het hele traject van dit informatiebord.

Initiatief uitgevoerd
20 februari 2021

Organisator
historische Vereniging Oud-Bennekom

Locatie
Op de hoek van de Harnsesteeg en de Krommesteeg, in de Kraats Bennekom, is nu een bescheiden herdenkingsplek met picknickbank.

Opgehaald bedrag
€ 1175,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

0318 24 01 18

info@ededoet.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Ede Doet